BOTOX
Den aktiva substansen är Botulinumtoxin typ A som är ett protein utvunnet från bakterien Clostridum botulinum. Botox innehåller en aktiv substans botulinumtoxin typ A och är ett muskelavslappnande medel. Botox är ett litet protein som injiceras ner i den muskelgrupp som man vill avslappna under ett antal månader. Med botox kan behandlaren få en muskel att slappna av så att patienten ser mer avslappnad och fräschare ut.
Botox läggs oftast mellan ögonbrynen, i pannan, i horisontella linjer och för att minimera kråksparkarna kring ögonen. Att få bort sura mungipor, apelsinhy på hakan eller på halsen, är också områden där botox används. Men patienter kan även bli av med tandgnissling eller få bukt med utspända käkmuskler med hjälp av botox. Om patienten vill bli fri från sina linjer med botox rekommenderar vi att preparatet injiceras var tredje månad.
Hur fungerar Botox?
Botulinumtoxin är ett protein som tillfälligt blockerar nervimpulser till musklerna som injiceras. Själva sammandragningen av muskeln minskar, vilket leder till att huden blir slätare och mjukare i området. Resten av ansiktsmusklerna fungerar fortfarande som vanligt vilket gör att du behåller mimik.
Medicinsk behandling av käkmuskeln gör att spänningar i muskeln minskar och besvär kopplade till tandpressning som värk och huvudvärk upphör eller minskar. Ansiktet smalnar ofta av i käkmuskelområdet då muskelns storlek minskar, ger ett mer v-format utseende. Du kan fortfarande tugga som vanligt.
Hyperhidros/överdriven svettning minskar på grund av att nervimpulserna till svettkörtlarna i området blockeras.
Vad kan behandlas?
Vanligste behandlingarna med Botox är övre delen av ansiktet, rynkor och veck i pannan, argrynkor, kråksparkar och även ögonbrynslyft som ger en öppnare blick. Man kan också behandla käkmuskeln vid tandpressning/huvudvärk. Besvärande svettningar i armhålor kan man bli av med hjälp av Botox och även vissa rynkor och linjer på halsen.
Hur går behandlingen till?
Små injektioner läggs i säkra väldefinierade zoner med en tunn fin nål som minimerar obehag. Det känns ungefär som ett myggbett, ingen bedövning behövs. Du kan återgå till dina vanliga sysslor direkt efter ditt besök hos oss.
När ser man effekten och hur länge varar den?
Direkt efter behandlingen syns det ingenting, vissa kan uppleva en viss rodnad. Efter en vecka börjar man se resultat och det tar oftast upp till 2 veckor innan man fått full effekt. Den varar då ungefär 4 månader.
Finns det några biverkningar?
Vissa kan uppleva en liten rodnad och ömhet på injektionsställena eller något litet blåmärke. Huvudvärk 1-2 dagar efter behandlingen kan uppstå men går ofta över snabbt. I sällsynta fall kan andra ofarliga biverkningar uppstå så som tyngdkänsla över pannan och ögon uppstå. Dessa avtar efter en kort tid.
Är Botox säker?
Botox är ett välbeprövat och godkänt läkemedel som använts i många år. Behandlingen utförs av legitimerad sjuksköterska.
Kan Botox förebygga rynkor?
Behandling med Botox kan verka förebyggande då den påbörjas tidigt innan rynkor blivit statiska. Botox stannar även av eller skjuter fram uppkomsten av rynkor med sin muskelavslappnande effekt. Det är viktigt att ha rimliga förväntningar på din Botox upplevelse. Vid 20-30 års åldern kanske du redan har börjat märka att du sakta men säkert börjar få rynkor. Några av dessa är bara synliga när du rör ditt ansikte medan andra är statiska (de som ses i vila när vi tittar i spegeln).
Det Botox gör är att den slappar av dina muskler. Det i sin tur minskar musklernas rörelse vilket minskar skapandet av uttryckslinjer och rynkor. Med andra ord kan Botox injektioner förhindra att linjer och rynkor skapas eller blir värre. För bästa resultat bör man med andra ord börja med Botox så tidigt som möjligt för att förhindra uttryckslinjer och rynkor.
Man ser ofta stor skillnad även om man redan har rynkor och det finns andra behandlingar som Fillers och laserbehandlingar som man kan komplettera en Botox behandling med för att ytterligare förbättra resultatet.
Användning av Botox under en längre tid leder i längden till slätare hud. Botox är därför ett utmärkt medel för att användas i förebyggande syfte mot rynkor.
Komplikationerna med Botox
De vanligaste biverkningarna av Botox är svullnad eller blåmärken. Allergi mot proteinet är extremt ovanligt men kan förekomma och då krävs det att det finns en adrenalinspruta i närheten av patienten. Hos oss jobbar legitimerad sjuksköterska och vi kan hantera eventuella allergiska reaktioner.
Botox rekommenderas inte att göra på de som lider av muskelsjukdomar, använder antibiotika, eller äter andra typer av läkemedel som kan påverka nervsignalerna i musklerna. Det bör heller inte användas på de som är under 25 år (undantag görs), gravida, de som ammar eller har en infektion.
Uppföljning av resultat på patienter
Alla nya patienter som kommer till oss bokas in på återbesök efter två till tre veckor.
Vad ska jag tänka på efter behandlingen?
Du kan återgå till dina vanliga sysslor efter behandlingen och det går bra att köra bil. Du ska undvika att massera eller trycka på området efter behandlingen då det kan göra att botox sprider sig till närliggande muskler som då påverkas under en tid framöver. Kraftig träning, värme som tex direkt solljus, varmdusch eller bada jacuzzi samt flygning ska undvikas första dygnet.
Eftervård är lika viktig som själva behandlingen
För det bästa resultatet ska man tänka på följande efter en Botox behandling:
Att inte röra eller använda preparat på området som inte är sterilt på minst 4 timmar. Att inte utföra hård fysisk aktivitet / träning / gym på 3 dagar.Att inte duscha varmt eller bada på 24 timmar. Att inte använda produkter med AHA, BHA, PHA-syror, retinoider eller bensoylperoxid på 3 dagar. Att inte sova på mage i 3 dagar (sov på rygg). Att inte basta på 1 vecka. Att inte exponera sig i direkt UV strålning (sol eller solarium) på 1 vecka. Att inte massera, skrubba eller peela ansiktet på 3 veckor. Att inte överanstränga ansiktsmuskulaturen på 1 vecka. Att inte utföra en längre flygresa på 2 dagar. Att inte använda brun-utan-sol kräm på 2 dagar.